Det har blitt en stor trend å spise glutenfritt, men for alle er det ikke ikke så innlysende hvorfor man gjør det, og eksakt hva det innebærer. Derfor tar vi det fra starten.

Hva er gluten?

Gluten er en generell samlebetegnelse på proteiner som finnes i kornsorter som hvete, rug og bygg, i tillegg til alle produkter som inneholder noen av disse kornsortene. Gluten fungerer som et lim som holder maten sammen, og finnes også i couscous, bulgur og dinkel, semolina, seitan, spelt og kamut. 

Hvorfor unngår man gluten?

De vanligste grunnene til å spise glutenfritt er overfølsomhet, cøliaki og kornallergi. Cøliaki er en kronisk sykdom som forekommer hos personer som er utsatt for skade på tynntarmen ved gluteninntak. Dette betyr at glutenprotein starter en betennelse i tynntarmen som skader slimhinnen. Når en person med cøliaki spiser gluten blir tarmsystemet skadet, noe som ødelegger evnen til å absorbere vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Dette kan igjen føre til ernæringsmangler og dårlig helse. 

Noen velger også et glutenfritt kosthold, eller et kosthold uten for eksempel pasta og hvitt brød, av andre grunner. 

Du kan lese mer om cøliaki hos Norsk Cøliakiforening

Glutenfrie oppskrifter 

Hos oss i Friggs har du mange glutenfrie oppskrifter å velge mellom. Velg en av de tre favorittoppskriftene våre under, eller klikk her for å se alle oppskriftene våre.

Pikniktallerken med maiskaker, cashewost, rød pesto & frukt

Hvit bønnerøre med gule tomater og brønnkarse

Mini-fruit Tarts

VÅRE GLUTENFRIE PRODUKTER